Mindenszentek napja

November elseje a ködös, hűvös időket idéző nap, amikor megemlékezünk szeretteinkről, akik a másik világba költöztek át. Ez a hagyomány a magyar kultúra, ősiség része. Mindig is így volt és így is marad. Idegen kultúrkörök próbálják ezt egyéb szellemiséggel felülírni, de azt ami a magyarok szívébe beégett elvenni onnan nem lehet.

Mindenszentek eredete a magyar sámán kulutszból ered. A sámánok dobbal, tánccal ünnepeltek, szellemeket idéztek magas tudati energiájuk révén képesek voltak kapcsolatot tartani az égi világgal. Az elhunytak szellemeit tisztelték, elődeiknek áldoztak egy napot: november elsejét, amikor is az összes szent szellemüknek adóztak az emlékezetükkel. Felidézték a nagy elődök szellemiségét. Dobbal, énekkel, ősi tánccal (révülettel) kerültek olyan transz állapotba, ami lehetővé tette a szellemekkel való kommunikálást. Sajnos a sámán kultúra, a sámánizmus a mai vlágban szinte elveszett. Alig van olyan sámán ember, aki az egykori ősi tudással bír. Tisztelet és hála azoknak, akik az ősi dobolás kultuszát keltik életre a rendezvényeik során. Egy lehetőséget adnak azoknak, akiknek lelkét hívja az ősi idők szava. 

A Mindenszentek ünnepét az egyház és a vallások a 14-15. századtól ágyazták be az ünnepi rituáléjukba. Így mára már szinte az egyházi mise és megemlékezés él a köztudatban, holott az eredete jóval messzebbre nyúlik vissza annál. Az egyház az általa szentnek tartott embereknek állított fel ünnepnapot és az került be a vallási, egyházi napok menetrendjébe. A világ sokkal szélesebb, kontúrosabb körvonalat rajzol annál amit az ember képes fizikailag belátni. Csak a személy látókörén, látásmódján múlik mit képes abból befogadni önmaga számára. 

2022.10.29.

Feljegyezte: P. Anita (TAÉ)

 

Forrás: Belaver - Mindenszentek napja című műve nyomán és Sz.M. szellemi öröksége nyomán csatornázott gondolati üzenet. 

Kép forrása: https://www.freepik.com/free-photo/front-view-burning-candle-dark-surface_14552704.htm#&position=0&from_view=collections

Ajánlás: A félelem rossz tanácsadó. Elindíthat benned olyan dolgokat, amit normál esetben meg sem tennél vagy nem úgy, nem olyan formában.

A bejegyzés saját szellemi tulajdon. Annak másolása, hivatalos közlése nem engedélyezett.