Gazdálkodj, de okosan!

A gazdálkodás, már régóta az emberiséggel azonos iramban fejlődik, ha nem is párhuzamosan, de lineárisan. A gazdálkodás lehet pénzügyi, gazdasági, ipari-termelési illetve egyéb alirányzatok szerinti besorolásban. A fő vezérelv mindig is a takarékosság, a megtakarítás indukálta a gazdálkodási szisztémákat. A 21. század végén a modern  kori társadalom elérte a civilizáció csúcsát és szinte mindent feltalált "magának" vagy inkább "feltaláltak", helyesebben leképeztek az univerzum tudástárából számára, hogy jobban, "kiváltságosabban" érezhesse magát, mint elődei közben szépen lassan rájövünk, hogy ennek a fene nagy "fejlődésnek" ára van. Gyorsan veszel magadhoz táplálékot a rohanásban, közben azt sem tudod pontosan, hogy mit eszel-iszol és már rohansz is tovább, hogy robotoljál, a megkeresett pénzt, pedig biztonságban tartsd egy helyen, amit banknak hívsz vagy még gyorsabban elköltsd. 

Mert azt mondták neked, hogy ott jó helyen van. Ott a legjobb. Aztán egy szép napon rájössz, hogy átvertek. Az a pénz, amit a tiédnek hittél már nincs ott, vagy mások számláján csücsül. Mert ugye akinek sok van, annak sohasem elég - szokás idézni egy közismert mondást. Csalódsz, kilépsz, továbblépsz egy másik intézményhez, ami pillanatokon belül ugyanarra a sémára ültetett mozgástérben dologzik veled. Bár lehet, hogy kedves olvasó veled még éppen nem, de bármelyik pillanatban veled is megtörténet ez, ha a világ hatalmasai úgy döntenek. Csak egy tollvonás, egy telefonhívás és már el is indul a kálvária. A hatalom alattvalói pedig intézik az ügyedet, amivel akkor jársz a legjobban, ha nincs ügyed náluk. 

A tanulság adott: a biztonságnak hitt kütyük, eszközök pedig szépen lassan mehetnek a kukába. És csendben elmélázunk otthon azon, milyen nyugalmas is volt az elődeink élete bankkártya nélkül. A vánkos tömve vagy üresen, de nyugalomban tudtad, hogy tisztességgel megkeresett pénz az a tiéd.. A biztonság illúziórikus világában elveszünk, keresünk, kutatunk és nem tudjuk, hogy amit kerestünk azt igazából sohasem létezett, egy percre sem. Mert a gazdálkodás alapjait valakik már jó előre megtanulták illetve rajtunk keresztül tanulták meg: gazdálkodj, de okosan! 

Feljegyezte: P. Anita (TAÉ)

2022.07.15.

 

Forrás:  Thot - Gazdákodás alapjai című műve nyomán

Kép forrása: https://www.freepik.com/photos/money-coins'>Money coins photo created by user6702303 - www.freepik.com

Ajánlás: Mindazoknak, akik még mindig elhiszik, hogy a pénznek nevezett eszköz bárhol, bármilyen formában biztonságban van, amikor nincs nálad. 

A bejegyzés saját szellemi tulajdon. Annak másolása vagy hivatalos közlése nem engedélyezett.