Borban az igazság

A bor a legnemesebb nedű. Az istenek italának tartották elődeink. Számos nemzet készít szőlő levelekből italt, amit szüreti bálok, mulatságok követnek. A feldolgozás folyamata az idővel sokat változott. A készítés modernizáláson ment keresztül. A jó bor azonban mindig az marad. Megőrzi nemességét és az acélozottságát függetlenül az idő múlásától. 

Így van az emberi értékrenddel és jellemmel is. Az aki eredendően jóhiszeműnek születik az is marad. Ha csak nem kevernek keserű lét a borba és nem undorodik meg az ital fogyasztását követően az őt ért bántalmazások miatt egy életre. Az élet a legnagyobb tanítómester. Felvonultat minden szépet, jót, igazat és hamisat egyaránt. Nehéz kiválogatni melyik a nemes bor. Hiszen az ár, a ráaggatott cimke nem biztos, hogy mindig fedi a valóságot. Nem biztos, hogy a beltartalom pontosan azt tükrözi, amit a jó esetben az ember elvárna tőle. A kép lehet nagyon árnyalt, keserű és sokkoló is egyben. A kapott ízbeli jellemző, akár a megsavanyodott megkeseredett ember lehet nyomasztó. A megromlott borról is csak akkor derül ki romlottsága, miután felbontottuk és szembetalálkoztunk vele. Így van ez a emberrel is. Időbe telik amíg kiderül. De az idő mindig nekünk dolgozik. Halad előre, folyik a homokóra porszemcséje és lassan elérkezik az idő arra az idővonalra, ami már nem halad tovább. Nincs hova futnia.

Így a megromlott bor is a kukában végzi. Kikerül a szeméttelepre. Elporlad. Megemészti az idő vasfoga. Eltűnik a földi szemfedőjével az az ember is, aki mások lehúzásán, megnyomorításán, megbecstelenítésén, zsarolásán, élősködésén vagy leurlásán él. Oda kerül ahova a bor is kerül, ha romlott a süllyesztőbe. Hiába drága a cimke és a nagy hírnév. Nem marad róla semmi a jövőnek csak a fanyar, keserű romlott utóíz.

Feljegyezte: P. Anita

2022.10.11.

 

Forrás: Voltaire - Romlottság című műve nyomán és Sz.M. szellemi öröksége nyomán csatornázott gondolati üzenet. 

Ajánlás: Minden jóban van valami rossz és minden rosszban van valami jó. A duális világ kettőssége hatja át az életünket. 

Kép forrása: 

Image by <a href="https://www.freepik.com/free-photo/top-view-delicious-organic-wine-grapes_10753336.htm#query=wine&position=5&from_view=search&track=sph">Freepik</a>

A bejegyzés saját szellemi tulajdon. Annak másolása, hivatalos közlése nem engedélyezett.