Elhatárolódás

Az elhatárolódás szót a köznyelvi értelemben olyan aspektusban használjuk, ami kifejezi az egyénnek azt a magatartását, miszerint hátrébb vonul, arrébb megy, áthelyezi a határait, egy cselekménytől vagy esettől. A népi mondások is őrzik ennek a bizonyítékát: hátrébb az agarakkal! A felfedező kutyakénti agarat ne használd erre a tevékenységre! A politika csakúgy, mint a vallás előszeretettel sajátít ki magának bizonyos szavakat és ruházza fel olyan attitűddel, ami eredendően nem a sajátja. Egy ideológiai keretbe burkolva fenntartja a jogot magának, hogy hangzatos szavakkal próbáljon hatást gyakorolni az emberre, ami mögött jóhány esetben semmi sem rejtőzik a valóságban.

Történik egy cselekmény, ami közfelháborodást okoz. A Nérói arénában rekedt játékosok belefelejtkeznek a küzdelembe és úgy próbálnak eredményt elérni a játszmában, hogy hangzatos szavakkal doblálóznak. X,Y,Z határozottan határolódjon el bizonyos eseményektől vagy az az mögött meghúzódó politikai szándéktól. Az elhatárolódás megtörténik vagy sem teljesen mindegy hiszen a futball meccsen a hivatalosan előírt 2x45 perc játékidőt meghosszabbítják, akár több naposra is elhúzódhat a játék. Aminek révén a közbeszédet tematizálják, a téma folyamatosan toppon van, ezáltal elég a felületes nézőnek csak a média szalagcímeit elolvasnia, a látszólagos ellenfelet máris el lehet valamilyen irányba tolni. Teljesen mindegy, hogy éppen melyik kapura játszik, mert a játkos az öltözőben (háttérben) bármikor mezt cserélhet. A néző pedig csak tekinget jobbra és balra. Majd 4 év múlva ismételten jobbra és balra. De közben elveszti a kifelé vezető utat, a valóban tiszta játékot még mindig nem fedezte fel sehol sem az arénában. 

Az elhatárolódás lélektani szerepe rávetül az egész társadalomra, a rendszer nem váltás utáni időszakban kitalált politikai dicshimnusz egyik legkedveltebb formája, amitől a felettes érdek (hatalom) azt reméli az egyén az ő álláspontjára helyezkedik és képes általa olyan formákat, formulákat, vagy formációkat is megvalósítani, ami tulajdonképpen magyarra lefordítva nem más, mint a figyelem elterelése. Ha a fókuszod olyan ponton van folyamatosan, ami alapvetően lényegtelen a háttér képes bevinni a málnásba úgy a medvét, hogy bár brummog, de hangja messzire úgysem hallatszik el. Ez a mai magyar valóság, ami beleilleszkedik az egyén mindennapjaiba. Az egyén keresi benne a nemzeti érdekkel való halmaz közös metszetét, de hiába. A keresés egy idő után alábbhagy és fásult közömbösséggel teli unottságba, beletörődésbe, behódolásba torkollik. Hosszú távon az idő ugyanis nekik dolgozik. Kérdés: mi a fontosabb az egyéni érdek vagy a nemzeti érdek. Válasz: mindkettő mert egyik sem tud hosszú távon fennmaradni a másik nélkül. 

Feljegyezte: P. Anita (TAÉ)

2022.11.17.

 

Forrás: Belaver - Vallás és politika kapcsolata, Thot - Bíráskodás, Aekchnaten fáraó - Állam- és jogelméleti összefüggések, Voltaire - Politológia. 

Kép forrása:

https://www.freepik.com/free-vector/white-fence-tile_4561565.htm#page=2&query=fence&position=2&from_view=search&track=sph

Kapcsolódó bejegyzések

https://panitavers.blog.hu/2022/11/16/thot_elet_viraga_univerzalis_pszichonalitikus_modell

Thot - élet virága egyéni érdek pszichoanalitikus modell kérdéskör:
Thot - élet virága családi érdek pszichoanalitikus modell kérdéskör: 
Thot - élet virága nemzeti érdek pszichoanalitikus modell kérdéskör:
Thot - élet virága univerzális érdek pszichoanalitikus modell kérdéskör:

Ajánlás: Az elmélet addig marad elmélet, amíg a gondolkodás el nem jut arra a szintre, hogy képes legyen azt befogadni és magáévá tenni. (Voltaire)

A bejegyzés saját tulajdon. Annak másolás, hivatalos közlése nem engedélyezett.