Hogyan manipuláljunk másokat?

A manipuláció egyidős az emberiséggel. A szeretet legnagyobb ellenszere a manipulálás, ami számos formában elérhető, közvetíthető az embertársak részére.

Az egyik legáltalánosabb manipulációs eszköz a sírás. A sírás kierőltetésével a saját oldalunkra állíthatjuk a másik felet. 

A második eszköz a zsarolás: ami fizikai, érzelmi és anyagi szinten is megnyilvánulhat. Sajnos nagyon sok ember így kényszeríti ki akaratát a másikra. A zsarolótól megszabadulni igen nehéz, hiszen a bűvkörében tart, bármilyen jellegű kiszolgáltatottságunkat kihasználja. 

A harmadik eszköz a megszégyenítés, ami csak minimálisan tér el a zsarolástól viszont annak hatása óriási a lélekre. Rombolása, az okozott kár évekig fennmaradhat.

A negyedik eszköz a tudati manipuláció, amit a média és politika is gyakran használ eszközéül. Úgy tartanak bennünket fogsában, hogy észre sem vesszük milyen gondolataink keletkeznek a manipuláció hatására. 

A tudati manipulációt a legnehezebb észrevenni, hiszen fizikai érintkezés nélkül, hatalmas távolságból is kivitelezhető. A másik felet be lehet csapni azáltal, hogy gondolatainkat átformáljuk és átalakítjuk olyan formán, hogy a másik fél gondolatolvasás során azt a bizonyos gondolat gyököket érzékeli. Az igazi lényünk, személyiségünk felfedetlen marad. A hozzá társított külsőségek pedig mind alájátszanak a gondolati mintákhoz. Például egy elvetemült gazember képes elhitetni a világgal, hogy ő mélyen spirituális beállítottságú, miközben csak a pénz, a pompa, a ragyogás, a hírnév és a társadalmi élet érdekli. Számos ilyen hazug ember létezik sajnos. A hazugság azonban sok éven át fenntartható. Az Ármánykodásuk felettébb bosszantó akkor, amikor a cselekedetük pszichopata, pedofil viselkedéssel párosul. Az ellene való védekezés igen nehéz, hiszen a tudati gondolati befolyásolással szinte száz százalékban átver bennünket. Az egyetlen eszköz a kezünkben a belső hang. A belső hangounk mindig üzen nekünk üzenet vagy álom formályában, hogy valami nincs rendben. Ezt az ösztönös megérzést nem szabad elnyomni saját magunkban. Ez az egyetlen megszabadulási lehetőség a felismerés a tudati manipulátortól.

Feljegyezte: P. Anita

2022.06.20.

 

Forrás: Osho - Manipulátorok című műve nyomán.

Kép forrása: https://www.freepik.com/vectors/company-meeting">Company meeting vector created by dooder - www.freepik.com

Kapcsolódó bejegyzéseim: 13 ember, 13 ok, Rés a pajzson - hogyan manipuláljunk másokat?  A bűnösök tehetetlensége. Tudati nagytakarítás.

A bejegyzés saját szellemi tulajdon. Annak másolása, hivatalos közlése nem engedélyezett.