A szabadság illuziója

Vannak napok, amikor azt hiszed az életedben minden szabad. Szabadon lélegzel, tiszta, friss levegőt veszel magadhoz. Szabadon jársz-kelsz mindaddig, amíg azt megengedik számodra. Szabadon élsz ott, ahol akarsz a szeretteiddel. 

A szabadságnak azonban ára van. Az emberiség komoly árat fizetett érte. Engedte ugyanis belesodorni magát a szabadság illuziójába. A tévhit és eszmék világa, ahol csak hiszed, hogy mindent szabad. Szabadon választhatod meg a gondolataidat, a nézeteidet és eszmét cserélhetsz anélkül, hogy bárki is korlátozna ebben. A gondolatiság és annak kinyilvánítása egyetemes, univerzális szabadságjog. Mégis vannak jónéhányan, akik a világ urainak képzelik magukat és azt hiszik bármit megtehetnek az emberekkel. Egy internetes hírportál, ahol a blogokon keresztüli szabad információáramlást a multimédiás csatornákra való közvetlen megosztással, pontosan szám szerint a 826. kattintás után sem engedi át a rendszer. A rendszer, ami megfigyel és ellenőrzi a gondolataidat és keményen odacsap akkor amikor csak akar. Számtalan eszköz létezik ugyanis a kezében, hogy az életedet tönkretegye: megfigyelés, lehallgatás, letiltás, korlátozás. A saját életed és szeretteid életére irányuló ellehetetlenítés. 

Ez az öröm azonban pillanatnyi káröröm, ahhoz képest, amit a lélek egy életen át képes magának szerezni. Ezek az emberek nincsenek tudatában az igaz lelkiségnek, képtelenek emberléptékű, emberi mivoltukhoz képest normál erkölcsi értékrendet felállítani önmaguk és társaik számára. A velük való azonosulás az emberi mivolt legeslegalsó szintjére történő lealacsonyodást jelenti. Az ilyen ember számára a halál nem jelent megváltást, hiszen a következő életében a karma által szigorított, nehezített feltételek mellett indítja el a sorsútját. Az univerzum visszavág és a csatát nem feltétlenül ők nyerik meg a végén. 

Feljegyezte: P. Anita

2022.06.06.

 

Osho: Unvierzális igazságok című műve nyomán

Kép forása: https://www.freepik.com/photos/woman-yoga'>Woman yoga photo created by nikitabuida - www.freepik.com

A bejegyzés saját szellemi tulajdon. Annak másolása, vagy hivatalos terjesztése nem engedélyezett.