Az irígység lélektana

Az irígy emberek legtöbbször szuper erős álcát használnak. Nem vehető észre az a fajta manipulálás sem amit a háttérből játszmáznak velük. A legnagyobb problémát az alattomos cselekedeteik jelentik, amik nem mindig nyilvánvalóak. A naiv, becsületes, hiszékeny ember pedig bedől nekik, hiszen magából indul ki, mert ő nem így viselkedik embertársaival.

A legfontosabb ismérv az eltökéltség mellett a folyamatos fontoskodó, állandóan segítőkész szándékot mutató jelelét. Mindenhol ott van, mindenből ki akarja venni a részét. Szülőként folyamatos, akár napi szintű felügyeletet végez. Beszámoltatást, olykor faggatózást tart.

A másik ismérv az amikor erős gesztusok, eltúlzott érzelmi megnyilvánulások vannak életünk eseményei felett. Vagy ennek pont az ellenkezője. Nem mutat sem részvétet, sem örömöt, sem szomorúságot a történtek miatt. Csendben, alattomosan, sunyin lapít. 

A harmadik ismérv amikor a háttérből uszít, lázít, ellenünk ágáll és olyanokat állít rólunk, ami nem felel meg a valóságnak. A jól álcázott rosszindulatú, irígy ember hosszú évtizedeken át képes hamis képet festeni rólunk környezetének, akár saját családtagjainak is. Totális félrevezetést eredményezve ezzel a külvilágnak.

A legrosszabb az egész folyamatban ha az irígység jeleit mutató személyt szembesítjük önmagával és felháborodva jelzi a sértettségét, mert ő képetelen azonosulni azzal a negatív energiával, amit ő bocsájt ki önmagából. A legtöbb lelki krízis innen táplálkozik, innen képes az elme utat mutatni az egótól mentes, letisztult látásmódhoz, hogy az irígy, rosszindulatú embertől kénytelen eltávolodnia. Szükséges lehet a távolságtartás illetve a kapcsolat részleges vagy teljes megszakítása is. Ha nem tesszük meg ezt a lépést a saját lelki egészségünk, boldogságunk fogja kárát látni. Ez a lépés elkerülhetetlen bármennyire fájdalmas a saját lelki békénk, üdvünk végett. 

Az irígységnek létezik az a legmagasabb foka is, ami ha rosszindulattal párosul és olyan önbeteljesítő modult indít be a környezetében, ami a pletykaáradatot elindítók megsemmisüléséhez vezet. Lehull a mindig mosolygó, kedves arc mögül az álarc és felfedi magát a pénzéhes kígyó. A szeretet és ölelés erejét hírdető lélek pedig a mímelés mögötti valós lényét mutatja meg. Érdekes idők vannak, sorsfordító év áll előttünk. Kinek mit hoz. Annak, aki eddig is másokból élősködött, valószínűleg semmi jót. Azonban aki önmagát, a saját arcát mutatja annak nem kell félnie a tükörbenézéstől. A valóság mindig valóság marad számára kivül és belül egyaránt. 

Feljegyezte: P. Anita (TAÉ)

2022.11.16.

 

Forrás: Patanjali - Ítélet és ítélkezők, Buddha - Ítéletmentesség, Osho - Lélek megnyilvánulások tudati lehívások.

Kép forrása:

https://www.freepik.com/free-photo/closeup-gloomy-upset-offended-sulking-girlfriend-want-something-pointing-envy-left-indicate_37080737.htm#query=envy&position=22&from_view=search&track=sph">Image by benzoix</a> on Freepik

Ajánlás: a pénz és hatalom egyesek boldogság forrásának alapja. Mások pedig a belső érzékelést keresik, kutatják életútjuk során. (Buddha) 

A bejegyzés saját szellemi tulajdon. Annak másolása, hivatalos közlése nem engedélyezett.