Lelkiismereti kérdés

A lélek sajátja a szeretet. Minden keletkezett lélek eredendően a végtelen szeretet forrásából jön létre. De sorsa, megtapasztalásai vihetik olyan útra, ahol elbukik és silányodik, eltávolodik az abszolút létező (Teremtő) tökéletességétől. Ez alapján tehát kimondható nincs, és nem létezik eredendően bűnös lélek, amit a Biblia hírdet. Csupán eredendő szeretet egység van, amit fejlődési, megtapasztalási szakaszok, életutak révén képes a lélek beteljesíteni. Kinek sikerül, kinek nem de a lelkiismeret vele marad örökre. 

A lélek bűne a karma útja során váltódik meg. A feloldozást nem a templomban tett gyónás adhatja meg a lélek számára. A lelke ugyan megkönnyebbülhet átmenetileg, de a felmentés csakis javítás révén jöhet létre. A tanulófolyamatok sorozata biztosítja azt a lelki fájdalmat, gyötrelmet amit a hibák elkövetése ad a lélek számára, hogy üdvözüljön. Nem külső szervezet (egyház) vagy ideológia (vallás) adhatja meg ezt az ember számára. Csakis az önmagába vetett hit, nem külső rávetült, felvett idolok közvetítése fogja azt elhozni számára. 

A lelkiismeretfurdalás pszichológiája a lélek gyötrelme illetve fájdalma, amit a hibák elkövetése adott számára. Ez a fájdalom keserves, a fizikai fájdalom akár háromszázötvenszerese is lehet. Ám mégis mi önmagunk adjuk saját magunknak a legnagyobb fájdalamat, ha képtelenek vagyunk a saját lelkünk templomában szembenézni a saját hibáinkkal, ránk váró feladatokkal, felvállalásokkal, szembenézésekkel. Bármennyire is terhes ezeket meglépni, a hárítás hibáztatás, mások okolása nem fogja megadni az üvözülést. Csak maszatos marad a tükör miután belenéztünk és nem lesz kedvünk újra szembenézni vele. A lélek újra és újra meg fogja kongatni a vészcsengőt mindaddig amíg nem teljesítette be feladatát, amit ösztönösen tudunk, érzünk de mégis félünk meglépni bármilyen okból is. 

Vannak más jellegű cselekmények miatti lelkiismeretfurdalás formájában jelentkező lelki fájdalmak is. Egy rosszul kimondott, elhangzott mondat, amit ha lehetne visszaszívnánk. Egy kimondatlan gondolat, ami már réges-régen meg kellett volna hogy történjen. Egy elhallgatott történés, amit jobban tettünk volna, ha beismerünk mielőtt kiderül. Vagy akár saját magunk előtt be nem vallott apró bűnök, amit az egó kiabálva nekünk szegez: még mindig nem vagy képes rá! Ezek a fájó, szaggató elviselhetetlen pillanatok enyhíthetőek egy egyszerű lelki gyakorlattal. Képzeljük el lelkünk templomában (a szívtér központjában) magát a fájdalmat, amit a tudat gondosan elrejtett, dobozokba csomagolt. Egyenként egyészen apró, parányi dobozba rakosgatva egy jó nagy dobozba került. Mélyen elbújtatva a szívünk legeslegalján. A fájdalom ami bennünket ért olyan órási, hogy még nem képes a tudat azzal megbírkózni, nem lenne képes elviselni összeroppanás nélkül. De ha szép lassan, apránként csomagoljuk ki azokat, naponta csak egy dobozt, amit a tudat felcimkézett előre, mint elrejtett érzést. Mint a hagyma héját fejtjük le szépen apránként, ahogy a saját tempónk, szívünk engedi. Hozzácsatolva egy gondolatot, ma is léptem egyet előre. Ma már könnyebb sokkal, kevésbé fáj. A tudat így nevelhető át az eliviselhetetlennek tűnő fájdalom feldolgozása terén. Nem sietve, nem sürgetve a saját tempónkban tesszük meg a legnagyobb lépést előre a fájdalom feldolgozását. Lehet közben szívtérben érzékelhetünk könnyed, felemelő, lebegő érzést, amit a lélekről lekerülő negatív energia nyomása okoz. Képletesen a fájdalom kiürül a szívtérből. Ez a fajta vizualizációs technika, lelki gyakorlat sokkal inkább vezet célhoz, mint az erőlködés, a fájdalom eltompítása, menekülés a megoldás elől. Idővel minden fájdalom enyhül, de ha magad teszel érte, az teljesen más érzés. A felszabadító, megkönnyebbítést hozó érzés mindennél nagyobb öröm a lélek számára. 

Feljegyezte: P. Anita (TAÉ)

2023.01.07.

 

Forrás: Patanjali - Lelki harangok, Osho - Vészcsengő, Buddha - A karma útja, Voltaire - Lélek és bűn című gondolati csatornázott üzenet. 

Kép forrása:

https://www.freepik.com/free-photo/red-apple-with-green-leaf-missing-bite_1018483.htm#query=sin&position=8&from_view=search&track=sph">Image by jannoon028</a> on Freepik

Ajánlás: a szív fájdalma elviselhetetlen, üres tér, szorító, keserves érzet ami a szűnni nem akaró lelkiismeretfurdalással párosul minden eredendően szeretettel leszületett lélekben (Belaver) 

A bejegyzés saját szellemi tulajdon. Annak másolása, hivatalos közlése nem engedélyezett.