A tökéletesség ideája

Karácsonykor még jobban elvárjuk magunktól a tökéletesség ideáját. Csúcsra járatjuk a takarítást, bevásárlást, főzést, a lakás diszítését. Egyértelműen kötelező nem fáradtan, hanem üdén, frissen kinézni a karáncsonyi menűt végigkóstoló asztalnál tökéletes frizurával, körömmel, sminkkel és ruhában. A tökéletesen sikerült  ételek és édességek mellett előkerülnek a tökéletes ajándékok mindenki legnagyobb örömére. Közben pedig ott legbelül elveszik valami, a belső örömforrás, ami éppen azért van, hogy jól érezzük magunkat ezt a csodásnak, gyönyörűnek eltervezett ünnepi napon. 

Még mielőtt bárki is azt gondolná, hogy feminista cikk következik a nők védelmében, megnyugodhat nem erről van szó. A feminista felhangokat váró nőknek pedig azért ajánlom, hogy olvassanak tovább, mert más nézőpontokat is megragadhatnak. A tökéletesség, a perfekcionizmus és a maximalizmus kéz a kézben járnak. Kiegészítik egymást és segítenek a lehetőségekhez mérten a legjobbat és a legtöbbet kihozni egy helyzetből. A tökéletességgel csak egy probléma van: nem mindig kivitelezhető. És akkor amikor a lehetőségek nem adottak és képtelen azt a hozzászoktatott elme elfogani az ego kezd el belül kiabálni. Először csak halkan, csendben dühöng. Majd később ordít és keresi a miérteket. Legutoljára pedig elkezdi hasonlítgatni önmagát másokhoz: én miért nem vagyok olyan tökéletes, mint ő? (szép, okos, ügyes, sikeres, népszerű stb.) Az összehasonlításnál veszik el az egyéniség, hiszen mindenki önmagát adja a hibáival együtt. Unalmas lenne a világ, ha minden és mindenki csupa tökéletességet hordozna önmagában. Gondoljunk csak a közösségi média rengeteg rosszindulatú, irígy, károgó, nyavalygó, kesergő emberére? Mi lenne akkor velük? Mi lenne a közbeszéd tárgya?

A tökéletesség ideájától elszakadni nem bűn, hanem belső felismerés. Nekem is lehet rossz napom, én is lehetek szétszórt, annyira figyelmetlen és égethetem meg az aszalandó narancsot kétszer is egymás után. Én is lehetek karikás szemű, ha éppen lázálomból ébredtem. Nekem is sikerülhet a viszgám a vártnál rosszabbul. Mi történik akkor ha bevállaljuk és elfogadjuk magunknak ezeket az eseteket. Na, bumm semmi! Az ego visítva elmenekül és várományos lesz a munkanélküliségre. Ismerjük fel mi diktálja belülről a tökéletesség ideáját? Mi a belső mozgatórugó? Honnan ered, (szülői minta, családi szerepvállalás) hogy mindig mindenkor tökéletesnek kell lennem. Mint a Barbie babák a polcon. A legnagyobb női lélek rombolást a tökéletesség ideáját hordozó Barbie babák jelentik a kislányoknak. A szülők megveszik számukra, mert nekik esetleg nem volt és lelküket édesgetik ezzel, hogy megtehetik. Vagy mert a média és a környezeti elvárások, divat ezt sugallják. A Barbie mesében aztán tovább hordozzák megukban a tökéletességet. Ezt a prekoncepciót a lány gyermekek tudata letárolja és előhívja akkor, amikor már ugyan nem azonosul vele tudatosan, de a tudat alatt a Barbie kultusz megtette a dolgát. Smink nélkül már a szemetet se hajlandó kivinni a lakásból, mert nem tökéletes, nem elég szép és jó. Közben a nőisége pontosan olyan amilyen önmaga, csak a rárakódott cukormázzal édesíti meg a mindennapjait. 

 A hibák önmagunknak való bevallása korántsem annyira egyszerű, mint gondolnánk. Az elengedés játszik szerepet abban, hogy képesek vagyunk-e lejebb adni a maximalista elvárásainkat legtöbbször önmagunkkal szemben és képesek vagyunk-e feladni egy kicsit a tökéletességből vagy kínozom tovább magam a mindig, mindenkor a legszebb külsőmet mutatom és nem lehetek csak és kizárólag tökéletes. Az önkínzás a végletekbe megy, ahonnan nehéz szabadulni. Pláne akkor, ha a világ visszacsatolása is azt diktálja nekünk. Ha eddig így volt, akkor majd ezután más lesz. Majd csak lesz nekik elég idejük hozzászokni az új énünkhöz.

2022.12.23.

Feljegyezte: P. Anita (TAÉ)

 

Forrás: Voltaire- Maximalizmus, Buddha - Prekoncepciók, Osho - Elvárások című gondolati csatornázott művek alapján. 

Kép forrása:

https://www.freepik.com/free-photo/darts-board_7499360.htm#page=2&query=perfect&position=9&from_view=search&track=sph">Image by Racool_studio</a> on Freepik

Ajánlás: Egy rosszul sikerült étel után próbálj meg az első idegrohamot követően nevetni saját magadon. A nevetés megkönnyebbít és átsegít a hétköznapok nehézségein. 

A bejegyzés saját szellemi tulajdon. Annak másolása, hivatalos közlése nem engedélyezett.