Advent ideje

Karácsonyvárás ideje az Adventet jelöli. Megkezdik a keresztények a visszaszámlálást négy héten át, hetenként egy-egy gyertyát gyújtva jelzik az ünnep kezdetét. A népi hagyományok, ahogy átkerültek az egyházi szertartások közé óhatatlanul áldozatul estek némi módosításnak, amit jelenleg is élünk úgy, hogy sokaknak fogalmuk sincs az ünnepvárás pontos eredetéről. 

Az advent szó a latin adre ventos szóból ered, amit főleg a refomátus lelkészek követtek hitélettel kapcsolatos megtapasztalások okán. Pontos jelentése: várakozás, váromány. Várakozik a papi növendék a jelölésre, a rangsorban való feljebb lépésre. Ezt a papi titulusként hordott cimzetességet váromanyosság rangsorában számontartottak, követtek. A kinevezések általában év végén, azaz karácsony idejére estek. Így a várakozás tulajdonképpen nem maga a karácsony várását jelentette, hanem a címzetesség, tiszteletesség kinevezéseket.

A népi hagyományok és az advent kapcsolatában nem volt semmi közös eredet pusztán annyi, hogy az ünnepi készülődéssel teltek a napok. A hidegebbre, zordabbra fordult idő révén az emberek többet töltöttek a sütés-főzéssel, házaik rendbetételével, takarítással, belső csinosítással. Ez a fajta készülődés korántsem jelentette azt a felhajtást amit manapság ma advent idején megél a modern kori társadalom. Az életmód változásának jelentős szerepe volt, hogy a falvakból városokba vándoroltak az emberek, a vallás szerepe is jelentősen csökkent a városi lakosság körében. 

A mai világban számos ünnepet megélünk úgy, hogy a pontos eredetet nem is tudjuk. Akkora mértékű a ferdítés, torzítás ami sokat ártott a valós hit iránt bizalmat táplálók felé. Mást jelenthet akkor az igazi eredet birtokában, ha az ember hitelesen van tájékoztatva. A hitelesség valahogy eltűnt a nem csak a közéletből, de a hitéletből is. A hit igazából az ember belső meggyőződése nem pedig az egyházak által kisajátított szó köré font vallásos hit. 

Feljegyezte: P. Anita (TAÉ)

2022.11.26.

 

Forrás: Belaver - Hit és hitélet illetve Advent ünnepköre című művek nyomán. 

Kép forrása: https://www.freepik.com/free-photo/christmas-green-candle-with-fir-branches-cones-wooden-table_34040971.htm#query=advent&position=2&from_view=search&track=sph

Ajánlás: A gyertyagyújtás szép ritus, egy gyertya fénye mindig közvetít valamiféle meghittséget, közelséget függetlenül attól, hogy kerítünk neki egy kiemelten fontos napot vagy sem. (Belaver) 

A bejegyzés saját szellemi tulajdon. Annak másolása, hivatalos közlése nem engedélyezett.