Halloween, vagy amit akartok.

Szia szellem! - a magyar fordítása az ír-kelta néphagyománynak. Ezt az üzenetet rejtették cukorkákba az ünnepi készülődéskor. Az írek úgy tartották, hogy ha üdvözlik a szellemeket, akkor ők távol maradnak az élőktől és nem okoznak problémát jelenlétükkel. Mára ez a hagyomány jelentős átalakuláson ment keresztül és üzleti fogássá bővült ünnepi rituálévá alakult világszerte. 

A magyar kultúra eredendően nem fogadott be ilyen szokásokat. Tisztelte az idegen népeket, őrizte azokkal való kapcsolódást. De nem engedte beszivárogni azt önmagába. Sajnos, mára az elüzletiesedett világ csak a hasznot nézi, nem foglalkozik az álideológia mögé bújtatott hozománnyal: a ferdítéssel, a magyar szellemiség pusztításával. Jóllehet ez a kivülről generált folyamat mára már világméretű, mégsem helyénvaló idegen befolyás alá vonni az embereket. A befolyás nem csak konkrét, fizikai háborús eszközökkel érhető el. Hosszan tartó ideológiai, nemzeti, identitásbeli eltérítés hatására az emberek általános gondolkodásmódját jelentősen befolyásolni lehet. Ez alól senki sem kivétel. Még ha azt is érzed nem azonosulsz a szellemiséggel az üzleti érdek vagy a gyermekeid kívánsága időnként felülírhatja azt. Ember legyen a talpán, aki ellent tud mondani a gyermekeinek és kivonja őket teljes mértékben ezen hatás alól.

A jelen világ pont erre lett kondícionálva, hogy bűnösök közt cinkos legyen, aki néma. Ha ki is derül valami hazugság, ferdítés, elhallgatás rögtön rá lehesen húzni a vizeslepedőt, de hát te is tudtál róla, akkor miért? Pont ez a lényeg, hogy a véleménynyilvánítási szabadság létező és valós szabadságjog legyen. Ne hallgattassék el az, aki igazat mer írni, vagy hangoztatni. Ne tűnjön úgy a profilja önmaga számára, hogy hasztalan: hiszen a több, mint 11 ezres olvaslótáborból egy képmegosztó oldalon ha csak 3 ember érdeklődik iránta, amiből 2 a közvetlen rokona. Időnként a szellemiségek átjárhatóak, összecsenghetnek, összeérhetnek, de csakis konszenzusos megegyezés alapján és valóságalapúan. Nem valamiféle külső nyomás hatására, nyomásgyakorlásként ránkerőltetve azt, ami sohasem volt a miénk. 

2022.10.30.

Feljegyezte: P. Anita (TAÉ)

 

Forrás: Belaver - néphagyományok, Voltaire - állam- és jogelméleti kérdések című művek nyomán. 

Kép forrása:

https://www.freepik.com/free-photo/halloween-pumpkin-wooden-table_936265.htm#query=halloween&position=47&from_view=search&track=sph#position=47&query=halloween

Ajánlás: ne vádold magad, ha időnként hibázol. Nem vagyunk sem Istenek sem mesehősök. (Belaver) 

A bejegyzés saját szellemi tulajdon. Annak másolása, hivatalos közlése nem engedélyezett.