Tespedtség

A test alapvetően mozgásra, folyamatos tevékenységre lett tervezve. Az idő múlásával, a civilizációk váltakozásával, a tudatosodással és fejlődéssel megjelent a kényelmi  funkció igénye is az embernél. Gondoljunk csak az ülő alkalmatosságokra, a járművekre. Ezek mind az ember kényelmét, komfortérzetét szolgálják. A ma embere mára már annyira elkényelmesedett, hogy az élelmiszert, amit táplálékul magához vesz, azt sem maga állítja elő. Hiszen fontosabb dolga is van ennél: pénzt kell keresnie, hogy táplálékot vehessen.

A pénz forgalma önmagában nem lenne rossz, ha nem csatolnánk hozzá annyi mindent, ami eredendően alapvetőség. Alapnak kellene lennie a kenyérnek és olyan létfenntartáshoz szükséges eszköznek, mint a víz. A ma embere pedig még ezt sem tudja biztosítani önmagának bizonyos feltételek megléte nélkül. Beszaladtunk az erdőbe úgy, hogy közben kivágtuk a fákat, felégettük az oda vezető utakat és most a kilátástalanságban keressük a nyugvó pontot, a megnyugvást, ami elég távoli, idealisztikus világnak tűnik. A jövő záloga az elfeledett kultúrák, civilizációk tiszta eszmeiségén alapuló életvitelének, életmódjának a visszahozatalán áll vagy bukik. Aki képes engedni a húszból és leadni még legalább tíz lapot szépen, lassan, apránként ráeszmélve valós, tudatos, igazi énjére az képes a leglehetetlenebb helyzetből is győztesként kijönni. Képes azt olyan mértékben elfogadni, hogy a tudatát kondicionálja, átneveli, átszoktatja a leendő változásokhoz. Egy új, élet- és létfroma mindig ijesztő, de csak addig amíg rá nem találunk annak lehetséges szépségeire. Példanak okáért kenyeret sütünk otthon és elfogyott a vaj. De se kedvünk, se időnk, netán se pénzünk sincs vajért menni a boltba, így kénytelen kelletlen zsiradék nélkül sül meg a kenyér. És láss csodát! Az élet megtanít egy újdonságra, van élet a földön máshogyan is. A létezésnek vannak mindig felfedezésre váró új csodái. A kenyerünk egészségesebb és jobb mint valaha eddig volt. A látásmód beszűkülése helyett forradalmi ötletet vetünk be akkor amikor a só is elfogy: paprikás fűszersóval ízesített kenyér lesz jobb híjján, ami pillanatok alatt elfogy. 

A csodák kapuja kezd kinyílni, még akkor is ha te csak az Óz a csodák csodája meséből ismered. A szemed lehet nem látja, mert a tudatodat lefátyolozta egy réteg. Van raja egy szemfedő, ködfátyolos takaró, amit úgy hívunk, hogy megszokás. A megszokásból pedig ki lehet jönni, nehezen vagy könnyedén problémamentesen, lelki krízis nélkül is. A döntés a tiéd. Te döntöd el az érem melyik oldalát fordítod: a fejed diktál vagy az írás, amit a szíved olvas. Az ego pedig duzzogva a háttérbe vonul és eljátsza magának csendben a gyászindulót. 

2022.07.28.

Feljegyezte: P. Anita (TAÉ)

 

Forrás: Patanjali - Menedék és Osho - Tespedtség azonos című műve valamint Sz.M. szellemi öröksége nyomán csatornázott gondolati üzenet. 

Kép forrása: https://www.freepik.com/free-photo/idea-concept-with-light-bulb_18493779.htm#query=ideas&position=4&from_view=search&track=sph

Ajánlás: Több szem többet lát, több kéz többet fog, több láb többre megy és több gondolat tudást hoz. (Arkagyij Petrovics) 

A bejegyzés saját szellemi tulajdon. Annak másolása, hivatalos közlése nem engedélyezett.