Dobozba zárt élet

Az élet az iskola kapuin belül átalakul egy fentről irányított, elméleti síkon mozgó, számokon, elvárásokon alapuló sivár életté. A rendszer megmondja mi számodra a jó, az illendő, az elvárt tudás és bedobozol. Te csak akkor lehetsz sikeres, ha megfelelsz ennek az elvárásnak. Te csak akkor kapsz jelest, ha beleilleszkedsz az előre legyártott dobozba. Ha nem érzed magad jól benne, akkor is ez adatik meg számodra.

A mögöttes világ nem számít, hogy a jogi pályára készülő 18 éves diák, a 11. osztályban a minimális, alapvető erkölcsi értékrendet sem üti meg., osztálytársa lehúzásából él. A művész palánta 14 éves tánc növendék a korábbi és mostani osztálytársa aljas, lejárató pletykálkodásával próbálja megjátszani szinészi tehetségét. A rendkívüli tudással bíró koponya aki a matematika, fizika és kémia doktora lehetne akár 18 évesen, csak kallódik az iskolában és hackerként telefonok feltörésével, osztálytársa családjának bosszantásával foglalkozik unalmas perceiben nem kis mellékes jövedelemet szerezve. Mindannyian megpróbálnak a számukra kijelölt dobozba beilleszkedni. 

Ők lennének a jövő generációja a művész és értelmiségi palánták. Ilyen csemetéket nevel az erdő is? Hová lett a világ? Hova tűnt az emberség, az emberi mivolt? Minek van értéke jelenleg a pénzen kívül, ha már egy 14-18 éves képtelen azt felfedezni önmagában és a rendszerben. Mi értelme van a tanításnak, ha a szükségtelen, hamis információ özön kiégett, frusztrált, agyonhajszolt gyerekeket ont ki magából az iskolarendszeren keresztül. Hol van a hiba? Bennünk az emberekben vagy a rendszerben amiben élünk és kénytelenek vagyunk alkalmazkodni valamint elfogani azt. Miközben eltűrjük a megaláztatást mert a rendszer alapjaiban képtelen az igazságszolgáltatásként fenntartott jogrendszeren keresztül érdeket képviselni. 

Feljegyezte: P. Anita (TAÉ)

2022.09.09.

 

Forrás: Osho - Kiégett világ, Patanjali - Erkölcsiség és Thot - tudásvágy című művek nyomán

Ajánlás: a belső értékrendszer kialakítása legalább olyan fontos, mint az alapműveltség. HIába kitűnő tanuló valaki, ha az emberségből elégtelenre vizsgáztatja az élet. 

Kép forrása: https://www.freepik.com/free-photo/shot-room-interior-with-package-boxes-standing-middle-sofa-covered-with-film_5839804.htm#page=2&query=package&position=11&from_view=search">Image by pressfoto</a> on Freepik

A bejegyzés saját szellemi tulajdon. Annak másolása vagy hivatalos közlése nem engedélyezett.