A béka, aki vegetáriánus lett és mégsem lett belőle békakirályfi (tanmese)

Egyszer egy napon a békalány azt mondta a békafiúnak, hogy legyél te is vegetáriánus, mint én: ne egyél több szúnyogot. A békafiúnak nem tetszett nagyon a kérés, egyáltalán nem értett vele egyet. De nem akart vitázni vele, gondolta árt a kapcsolatuknak. Így behódolt, alárendelte magát a szerepnek és a békalány kívánsága szerint éltek tovább. Teltek, múltak az évek, de a kapcsolatuk mégsem működött. A békafiúból nem lett békakirályfi.

Az univerzum azonosság alapján osztja ki a szerepeket a lelkek között. Az egymásratalálás e szerint történik. Azonos kapcsolódik azonoshoz, megtörténik a kémiai összehangolódás fizikai, lelki és szellemi síkon is. Ha bármelyiknél elmozdulás van, a harmónia kiblllen egyensúlyi helyzetéből és a kapcsolat válságba kerül. A mai modern világ az instant megoldást szereti, ahogy a vásárlói szlogen is kiálltja: dobd el és keress újat. A helyett, hogy mögé néznénk a dolgoknak, a problémák kiváltó okát keresnénk meg, már feladjuk az elején. Fel sem mérjük pontosan a helyzetet, ítélkezünk és bírálunk. A legtöbbször csak a másik fél hibáit vesszük észre, miközben ugyanazok a tulajdonságok bennünk is megvannak. Az önfeljesztés rámutathat olyan tényezőkre, amik a súrlódásokat , vitákat kiváltják a párkapcsolatban.

A másik sokszor helytelenül alkalmazott párkapcsolati séma az alá, fölé rendelő viszony kialakítása. Behódolok, elfogadok szerepeket, feladom önmagam mert úgy gondolom akkor nem lesz vita. Úgyis ő az erősebb, nincs értelme veszekedni. Az igaz szeretet nem ismer alá- vagy fölé rendelt viszonyt csak egyenlőséget. Amint a párok megérkeznek egymás mellé a párkapcsolati kérdések is könnyebben kisímithatóak. Az önérzet, a hiúság, a makacsság és a bizalmatlanság sokat árthat a lelkek egymás közti kapcsolódásának.

Hagyjuk meg az alá- és fölé rendelési kapcsolatot a nyelvtanórákra. A mondataink, nyelvünk csodálatosan lemodellezi nekünk ezt a téveszmét, hibát, amit az együttélés során elkövethet egy pár. Sok vita forrása innen ered: ha a másik elnyomásban él, kevesebbnek érzi magát. A szeretet áramlása megakad, az a bizonyos hiányérzet, hogy valami megfakult a "flow" - áramlás hiányából indul ki. Hagyjuk az energiát elindulni és áramoltassuk egyenlően egymás között szerepjáték nélkül. A szeretet sohasem alkalmaz szerepköröket, nem kér, nem hivalkodik. A szindarab is akkor jó, ha a szerep nem egy álruhába bújtatott alak, hanem valós, emberi és élhető. 

Feljegyezte: P. Anita (TAÉ)

2022.08.28.

 

Forrás: Buddha - szerepjátékok a párkapcsolatban és Patanjali - Krízisek című műve nyomán. 

Ajánlás: Bölcs tanítómnak, aki rádöbbentett arra, hogy az egymás iránti tisztelet nem azonos azzal, ha a párunkat magunk fölé helyezzük. Így ösztönösen vállalt szerepbe teszük önmagunkat: alul értékelés. 

Kép forrása: https ://www.freepik.com/free-vector/frog-princess_1535056.htm#query=frog%20and%20crown&position=1&from_view=search">Image by macrovector</a> on Freepik

A bejegyzés saját szellemi tulajdon. Annak másolása, hivatalos közlése nem engedélyezett.