Egy falat boldogság

Eddig nem tudtam, hogy létezik ekkora boldogság: egy örömteli arc látványa, amikor várja hogy kisüljön a friss, meleg, ropogós kenyér. Ráadásul a saját konyhámban, a saját sütőmben, a saját két kezem munkája által. Egy falatnyi boldogság, öröm mert az van benne amit én beletettem. Megfűszerezve egy kis odaadással és szeretettel.

Az emberek elvesztek a rohanásban, sietésben. Kergetik, hajszolják a pénzt. Robotolnak közben elmennek a saját életük mellett és elfelejtenek szeretni, élni és örülni apró dolgoknak, egymásnak, annak, hogy van fedél a fejed felett és van friss kenyér az asztalodon. Ráadásul nem is akármilyen. Azt hisszük a boldogság nem ez. A boldogságot keressük és nem látjuk a lényeget. Nem tudjuk, hogy mekkora kincs a lélek amikor pici dolgoknak képes örülni és segít, elfogad, megért. Tudja, hogy a belülről fakadó öröm nem más, mint a megtapasztalás. Az az út, amin végig kell járnia, kőről-kőre lépkedve, hogy eljusson oda, ahova a lélek legfelsőbb vágya: a nirvana. Az út lehet viszontagságos és álságos. De mindvégig a sajátod. Te vagy a hajód kapitánya még akkor is, amikor az elméd azt mondja neked a vitorlád elöl elvették a szelet és már nincs hova elhajózni. De van! mindig van! És a lelked ezt tudja nagyon jól, csak segítened kell önmagadat ráébreszteni arra, hogy miért születtél le erre a három dimenziós tanuló bolygóra: tanulni, fejlődni és megtapasztalni. 

Saját gondolatok.

Feljegyezte: P. Anita (TAÉ)

2022.07.14.

 

Kép forrása: saját fotó

Ajánlás: mindazoknak akik el vannak keseredve és nem látják a kiutat. Azt gondolják elvették tőlük a lehetőséget és nincs más választásuk. 

Kiegészítés - saját sütésű kenyér recept:

2,5 dkg élesztőt 4 dl meleg vízben felfuttatunk. Hozzádadunk 0,5 kg lisztet és két teáskanál sót. Tetszés szerint köménymag, lenmag illetve szezámmag is adható hozzá. Miután összeállt a tészta, robotgép dagasztólapátjával alaposan eldolgozzuk. Kb. 1 óra kelesztés után deszkára öntve tíz-tizenkétszer négybe hajtjuk. Tepsibe téve, cipót formálva 180 fokon 20-25 perc alatt kisütjük. A tészta mellé kis tálban vizet teszünk. A felszabaduló párától lesz finom, ropogós a héja. Jó étvágyat! (A dagasztástól függően 1 kg adalékanyag- és zsiradék mentes, sokáig elálló, lágy kenyeret kapunk apró pénzból)