Lélek nyelv

Mindenki beszél valamilyen nyelvet. Az alap az anyanyelve, az a nyelv, amely országba vagy családba születik, a gyökereinek megfelelően kezd el majd beszélni. A beszélt nyelv tanítható, de nem választható. A környezet határozza meg milyen nyelven fog kommunikálni az újszülött. Ha a család emigrációba kényszerült, akkor a befogadó ország nyelvét viseli majd a gyermekük, ha a szülők a felvett nyelvet tekintik abban a pillanatban a mindennapi létezés kommunikációs eszközének. A történelem során sokan lettek üldözöttek politikai, társadalmi és gazdasági okokból. Ez a kitaszítottság sajnos gyökérteleníti az embert, ezáltal az identitásvesztés is megvalósul. A tudat átalakul a sors átformálódik. A gyökértelenítés az egyik fő eszköze a nemzeti öntudat pusztításának. A szülőföldre való visszatalálás lényeges ahhoz, hogy az ember megtalálja életében a sors vezérfonalát. 

A születési nyelven kívül létezik még számos nyelv, amin keresztül az ember képes kommunikálni. Ezeket összefoglaló nyelven szeretet nyelvnek, lélek nyelvnek hívjuk. A párkapcsolatok jelentős része azért megy tönkre, mert a tagok képtelenek felismerni egymás lélek nyelvét, ami kellene a másik lélek megismeréséhez. Ez az alap kötődés segíti a párokat az egymás megértésében és elfogadásában. Ha a lélek nyelv nem működik közöttük, akkor a kommunikáció, a beszélt nyelv is elsorvad. Ez végül a kapcsolat felbomálásához vezet. 

A fő lélek nyelvek az alábbiak:

- szeretet, érintés (folyamatos közellét, testi kontaktus)

- beszéd (sokat beszélő, rengeteg kommunikáció)

- játékos (bohókás, játékos, vidám megnyilvánulás)

- elmélyülő (belefelejtkezik a dolgába, elvonul a világtól) 

- aktív időtöltés (folyamatos mozgásban van, nem szeret otthon ülni)

A 6 fő lélek nyelven kívül, számos más allélek nyelv is létezik. Ezek nem kevésbé fontosak a párkapcsolat szempontjából:

- hezitáló, tétovázó

- hirtelen, indulatos

- akaratos, makacs

- leuraló, irányító

- behódoló, elfogadó

- töprengő, elmélyülő

- aggódó, féltő

- bohém, felületes

- intrikáló, bíráló

- szuggesztív, ösztönző

- segítő, támogató

- anyagias, pénzmániás

- kuporgató, filléreskedő

- erőfitogtató, központi szereplő

- háttér megfigyelő, visszahúzódó

- alkalmazkodó, együttműködő

- illedelmes, engedékeny

- erőszakos, agresszív

- sportos, aktív

- nyugodt, pihentető

- felcsattanó, indulatos

- ordibáló, üvöltő

Ha ismerjük a párunk igényeit és be tudjuk azonosítani az ő lélek nyelvét, akkor nem ér bennünket annyi csalódás a hétköznapokban sem. Hiszen a megértés elfogadást hoz, ami segít minden további közös életfeladat megélésében. Az azonos lelkek vonzák egymást a nagyon nagy eltérést, személyiségi különbségeket mutató lelkek pedig úgy taszítják egymást mint a mágnes két azonos pólusa. Ennek az alapvető személyiségi, viselkedési, magatartásformai típusnak az elemzése jónéhány kapcsolatban hozhat segítséget: maradjunk együtt vagy értelmetlen minden további együttéléssel való próbálkozás. 

Feljegyezte: P. Anita (TAÉ)

2022.07.08.

 

Forrás: Buddha - Hogyan szeressünk és Osho - ki kicsoda című műve nyomán

Kép forrása: https://www.freepik.com/vectors/give-love'>Give love vector created by rawpixel.com - www.freepik.com

Ajánlás: Egy kedves lélekcsaládtagom számára írott bejegyzés.

A bejegyzés saját szellemi tulajdon. Annak másolása vagy hivatalos közlése nem engedélyezett.