Mérgező emberek

Az évszázadok során a kapcsolatok átalakultak, nem lehet már észrevenni ki milyen áruhát ölt. Álcát viselünk iskolában, munkahelyen, családi kapcsolatokban. A tettetés, képmutatás olyan magas szintet öltött, hogy képtelenség eligazodni a valóság és a a látszat határain belül. Nem lehet tudni mikor ki fordul át a jó oldalról a rossz világba és támad hátba bennünket. A rohanó viálg nem ad időt és teret a mélyebb ismeretségnek, nem mutatja meg a kétszinűséget. A felszines kapcsolatokban nincs lehetőség arra, hogy az ember azt őt körülvevő személyeket alaposabban tanulmányozza. A médiummak tartott képesség a mai világban lehetőséget ad arra hogy ezt a felszínes világot megmutassa és levegye a fátylat. A világ kitárulkozik, megmutatja önmagát. A mosolygó emberek álarca mögött irígy, kártevő, káromló, frusztrált, beteges, fösvény és hataloméhes és bosszúvágyó lélek is lakozhat. A csalódás keserves, a fájdalom  néha nehezen emészthető. Ám az igaz való megismerése megmenthet bennünket egy önámítástól: minden olyan szép és jó a világban és éppen olyan, amilyennek mi látni akarjuk. A látszat csalfa és hiú ábrándokat, illuziókat rejt magában. Ez a világ a szomorúsággal való szembesítést tartogatja sok ember számára: elhallgatás, hazugság vagy őszinteség formájában. 

A három lehetséges opció közül melyik a legkevésbe fájdalmas? Kimondani tisztán és őszintén a fájó igazságot vagy elhallgatni és remélni, hogy sohasem derül fény rá. A hazugsággal pedig teljesen elfedni . Előbb-utóbb minden kiderül és a végeredmény ugyanaz mindhárom esetben: fájdalom és szomorúság. Ha választasz miért nem választod az őszinteséget. Az őszinte ember felvállalja gondolatait és nem kendőzi el nézeteit. A felvállalás persze komoly önelfogadást feltételez. Vállalom és elfogadom a gondolataim keltette viszonthatást. Ez egy komoly önismereti mnka eredménye. Az önismeret magas foka mindig kifizetődő. Meglátod magad a tó tükrében és ugyanazt a személyt látod, amit a lelked kíván. Az ego háttérbe szorul és nem kiabálja harsányan: ez nem én vagyok! Én nem ilyen vagyok! Az önmegfelelés magas iskolája az, amit az egyén tehet önmagáért az élet útvesztőiben. Néha eltéved, de mindig van esély a visszatalálásra önmagához.

Feljegyezte: P. Anita

2022.05.10.

 

Forrás: Osho: Önfelvállalás című műve nyomán

Kapcsolódó bejegyzésem: Látszat vagy valóság

Kép forrása: https://www.freepik.com/photos/gothic-background'>Gothic background photo created by freepik - www.freepik.com

A bejegyzés saját szellemi tulajdon. Annak másolása vagy hivatalos terjesztése nem engedélyezett.