A biztonság illuziója

Az eszköz kibérli az embert és használja. Megmondja a helyet, ahol éppen tartózkodsz. Megvillant egy fényt az éjszakából és lefotózza az alkalmat. A képek amiket titokban őrzöl emlékként, már nincs biztonságban. A számítógéped bármikor bárki böngészheti, mint az aznapi hírfolyamot a facebookon. A bankszámla egyenleged a neves bankod alkalmazotai bármikor kiszolgáltatják, ha az érdekük úgy tartja épen. A bankkártyád letiltása közben éppen vonalban lévő aszisztens beszéde és tanácsa sem maradhat titokban. A telekommunikációs eszközök használnak téged, a jelszavak és arcos azonosítók semmit sem érnek, még a legdrágább, legbiztonságosabbnak hitt rendszerek is a biztonság illuzióját keltik.

A melletted lévő szomszéd bármikor képes egy utcai kamera rendszert rádiányítani, hogy bepillantást nyerjen életedbe. A másik pedig éppen azt lesi mikor távoztál otthonról, hogy betörhessen hozzád. A bevásárló parkolójában körbe-körbe járó autóból figyelő szempár követ téged, vajon hova indulsz tovább. Bevásárlásból hazatérve a melletted parkoló auóból figyelő pasas pedig azon agyal, melyik házba lépsz be, hogy meglátogathasson.

A biztonság egy illuzió. A látszat csal, ha azt hiszed, hogy ez a világ a te biztonságodat szolgálja. Az emberek kényük-kedvük szerint zaklathatnak. A csendes osztálytárs dühöngő őrülté válik, a tanító nemtörődöm magatartása agresszív támadásba lendül miután megsemmisítette önmagát. A némaságba burkolózott padtárs egyszercsak kíváncsi a laptopodban, vagy táskádban tárolt információkra. Akár pénzért is képes az őszinteség álcáját magára húzni, hogy hasznot reméljen a puszta létezésedből. A léted már-már oly zavaró egyeseknek, hogy arra gondolsz ez a világ kinek ad otthont: a hazug csalóknak vagy az őszinte igazaknak?

Saját gondolatok

P. Anita

2022.05.29.

Kép forrása: saját fotó

A bejegyzés saját szellemi tulajdon. Annak másolása, vagy hivatalos közlése nem megengedett.