Apaseb

Az apa szerepe meghatározó a gyermek életében. Az apa az, aki gondoskodik a szeretett személyről. Ha az apa hiánya, távolléte miatt az alapvető szükségletet képtelen megadni gyermeke számára, szeretethiányosan nő fel. A nővéérés egy folyamat, ami alatt az apaminta beíródik. Beíródik és kialakul a nőiség, a nemi identitással a nemi  éréssel práhuzamosan. A lányok ezért választanak az apai minta alapján párt maguknak. Ha a párválasztás nem úgy sikerül, ahogy azt elképzeltük, az okokat főként az apai viselkedésmintában kell keresni.

Az apaseb főbb vonulatai: távolságtartás, intolerancia, leuralás, tabu a szexualitással kapcsolatban, zsarnokság, elnyomás, kizsákmányolás (szexuális, szellemi), agresszivitás, túlféltés.

Ezen viselkedéstipusok bármelyike olyan sebet ejt a lelken, amit egy életen át magával cipel: nőiségében, a nőiségének megélésében, a nemi identitásában, elméjében ami a tudati meghatározást is magában foglalja. A transzgenerációs sebek, előző életből kozott fájdalmak összeadódnak és a jelenben mint abszolút létező merül fel a lelkiségünkben. 

A lélek örök, emlékszik, nem felejt. Az emlékekre való ébredés fájdalmas megélés, de  hozzásegít a jelen minőségének javításához. A tudat a megértés által kitágul és megtisztul. A megtisztulás hozza magával az elfogadást és befogadóvá válik a jövő reménységére. 

Feljegyezte: P. Anita

2022.05.20.

Forrás: Osho Apaszerep című műve nyomán

Kapcsolódó bejegyzéseim: Anyaseb, Anyai kötelék, kapocs. 

Kép forrása: https://www.freepik.com/photos/son">Son photo created by drobotdean - www.freepik.com

A bejegyzés saját szellemi tulajdon. Annak másolása vagy hivatalos közlése nem megengedett.