Kukkolás lélektana

Az ember eredendően kíváncsi természetű. Szereti tudni mi történik körülötte a nagyviágban. A kiváncsiság bizonyos tekintetben nem nézendő elítélendőnek, hiszen a világ felfedezése, a tudás befogadása is ezen alapul. 

Vannak azonban olyan esetek, amikor az elme rögeszmésen kattog és képtelen nyugvópontra jutni. Szeretné tudni, mi van a másik gondolatában, mit tervez, mit csinálhat este, miért jár bizonyos helyekre? Ezek a képzetek akkor kórosak, ha függővé válik az ember és szinte állandóan a másikkal foglalkozik. Saját magára már nem jut ideje, az élete a körül forog állandóan. Ez beteges hajlam, ami gyakran irígységgel, rosszindulattal, zavarkeltéssel, pletykával párosul. Az elkövető ezzel magáról, a saját élete sikertelenségéről akarja elterelni a figyelmet.

A kukkolás másik esete, amikor az illető szexuális zavarral , szexuális kielégületlenséggel él. Ebben a hiányállapotban csak a másik ember kilesése nyújt számára élvezetet. Az elmeháborodás eljuthat olyan szintre is, hogy képes a kukkolása eredményét saját hasznára fordítani: szerelem, szexuális együttlét kierőltetése vagy pénz megszerzése céljából. 

Az amerikai valóság show-k ilyen népszerű kukkolási sorozatai pontosan a kukkolási rögeszmékre épülnek. A népszerűség előre borítékolható volt, hiszen a televízió keltette elme program megadta számukra az életükből hiányzó alapélvezeteket. 

Feljegyezte: P. Anita

2022.05.23.

Osho: Kíváncsiság lélektana című műve nyomán

Kép forrása: https://www.freepik.com/vectors/safeguard">Safeguard vector created by WangXiNa - www.freepik.com

A bejegyzés saját szellemi tulajdon. Annak másolása vagy hivatalos közlése nem megengedett!