Megszabadulás a zsarolótól

A zsaroló és a megzsarolt személy bizonyos viselkedésmintákat tükröz, képez le magában. Ennek a magatartásformának a megismerése a kulcs a helyzet megoldására. A zsaroló által felvett szerepminta az agresszor, aki agresszív viselkedésével ráerőlteti, rákényszeríti akaratát a másik félre. A megzsarolt partner a vitában az áldozat, aki elvszenvedi a rágalmakat, becsmérlést. Többnyire áll egy külső szemlélő is a háttérben, akivel vagy amivel a zsarolnak,ő a zsarolás tárgya. 

A megoldás kulcsa abban rejlik, ha az áldozat szerepéből ki vagyunk képesek lépni. Ennek a pszichológiában is alkalmazott módja, ha a tudatunkkal elképzelünk egy pólót, amire az áldozat szerepkör van felfestve. Virtuálisan kimossuk, kitisztítjuk lelkünk szennyesét, az áldozati szerepminta ezáltal eltűnik, a póló megtisztul. Ahogy a szerepek felcserélődnek az agresszorból áldozat lesz. Az áldozat pedig külső szemlélővé válik. Mindaddig, amíg a tudat képes elhinni, hogy már nem áldozati szerepkörben van a zsarolás megszűnik, hiszen nem lesz hatással a korábbi áldozatra. 

A zsarolás a leuralás, elnyomás viselkedésmintája. A zsaroló személy többnyire nárcisztikus, bipoláris magatartásformával küzd, ami időszakos elmezavarral is párosulhat. Az elme megborulása pedig komoly, akár életellenes cselekedetre is ösztönözheti a zsarolót. 

Ez a háromszög séma alkalmazható bármilyen más behelyettesíthető szerepkörrel is: például bűnös-áldozat-külső szemlélő. A nyilvánosságra került, fel nem kutatott áldozatok ezáltal kárpótlást kaphatnak az univerzumtól. Hiba lenne azonban azt hinni, hogy a zsaroló vagy bűnelkövető ezáltal megmenekül a felelősségrevonás alól. Az univerzum nem felejt. Nincs a bűnelkövetésnek elévülési ideje. A karma törvénye által megkapja büntetését. Az igazi büntetés azonban a lélek büntetése, aki a nap 24 órájában a lélek börtönében él. A lelkiismeretfurdalása vagy annak hiányában a lebukástól való szorongása szüntelen rettegésben tartja őt. Az igazság ugyanis kimondatlanul is igazság marad. 

Feljegyezte: P. Anita

2022.05.20.

Osho: Zsarolásból kiút című műve nyomán

Kép forrása: https://www.freepik.com/photos/handsome-boy'>Handsome boy photo created by halayalex - www.freepik.com

Kapcsolódó bejegyzéseim:  Zsarolók markában, Szociopata viselkedéskultúra, Az élet iskolája, A zsarolás lélektana. 

A bejegyzés saját szellemi tulajdon. Annak másolása vagy mindennemű hivatalos közlése nem megengedett.