Féltékenység

Féltelek mindentől és mindenkitől. Óvlak minden ártalomtól. Ha a zaj az elmémbe kerül képtelen vagyok reálisan gondolkozni. Csak a félelmeim irányítanak. Kizárólag arra tudok gondolni, hogy miért? Miért teszed ezt velem? Miért nem vagyok elég jó neked? A féltékeny ember nem önmaga. Az ego átveszi az irányítást és állandóan zakatol. Elméje keresi a bűnbakot: vélt vagy valós sérelmeket kreál. A partnere visszajelzéseit, szavait, cselekedeteit keresve állandó harcban, készenlétben van. 

A féltékenység reinkarnációs oka a be nem teljesült szerelem. Azok a párok, akik nem tudták megélni a múltban az egység, eggyéválás eszméjét, azok továbbviszik azt a következő életükre. Az univerzum bölcs tanítómester. Ismét megmutatja az irányt és lehetőséget ad a változtatásra. Aki előző életében féltékeny vot, az vélhetően egy vagy akár több élete során féltékeny partnert kap. 

A felismerés elkerülhetetlen a megoldáshoz. Előszőr is el kell magunkkal fogadtatni a féltékenységet, mint tényt. A féltékenység mögött elsősorban önértékelési zavar húzódik meg. Az irracionális látásmód felülvizsgálatára van szükség. A harmadik szempont, pedig a perspektivikus nézőpont: megértjük és elfogadtatjuk azt a dolgot, hogy bárki kerülhet olyan helyzetbe, amikor választás elé sodorja az élet. Megkérdőjelezi az eddigi párkapcsolatát vagy esetleg egy olyan karmikus találkozásban van része, amit nem kerülhet el.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy a hamis, csalfa partnernek mindent kötelesek vagyunk eltűrni. Az áldozat szerepbe való bújás további áldozatot szed: a belső békénk felbomlásával elveszítjük önmagunkat. 

Feljegyezte: P. Anita

2022.05.19.

Osho: Féltés című műve nyomán 

Kép forrása: https://www.freepik.com/photos/broken-mirror'>Broken mirror photo created by rawpixel.com - www.freepik.com

A bejegyzés saját szellemi tulajdon. Annak másolása vagy hivatalos közlése nem megengedett.