Van még remény!

Érdekes, meglepő eset történt velem pár napja. Egy szinte teljesen üres parkolóba álltam be, kicsit  a szokásosnál távolabb állva a mellettem parkoló autótól az árnyékos részen. A parkoló többi része napos volt. Kisvártatva érkezett egy terepjárós úr, aki az ablakot lehúzva pökhendien és fennhéjázón odabökte: meg kellene tanulni parkolni, mert neki már nem jutott hely. Jeleztem az illetőnek, hogy szívesen arrébb állok, ha zavarom a köreit, csak előtte válaszoljon egy kérdésemre: van-e felfestett rendszám a betonon? Meglepődött és a kérdésemen tovább zúgolódva magában, odébb állva várta a fejleményeket. Később a parki sétányon odajött hozzám és bocsánatot kért a viselkedéséért. A bocsánatkérés mellett pedig azt is elmondta, hogy hibázott. Meglepett a beismerése, őszintén szólva egyáltalán nem számítottam rá. Ritka pillanatok egyikének voltam fül- és szemtanúja. 

Az arrogáns, fennhéjázó, pökhendi viselkedés igen elterjedt a jelenkor társadalmában. Az illető képtelen felismerni mikor, mire hogyan reagál. Az egoja száguldozik, akár a státuszszimbólumként országutakon rohangáló autós, aki meg van győződve arról, hogy az ő autója a legjobb és csakis a kiváltságosoknak van esélye a túlélésre. A tudat beszűkült, nem látja a valóságot, mert elfedi, lefátyolozza a káprázat. Képtelen a fátyolon átlátni. Nem tudja hogyan lehetne olyan életminőségben élni, hogy a saját lelki szennyesét ne másokkal mosassa ki. A szennyesládáját gyakran üríti ugyan, de fogalma sincs, hogy a megszabadulásnak más formája is létezik a világon. Ahelyett, hogy a saját lelkének templomát építené, másokét gyalázza. Az önfejlesztés az, ami segíthetne meglátni a valós énképet a tükörben és nem mások intrikálásával, kárhoztatásával boldogulna az életben.

Vannak azonban olyan pillanatok, események az életben, amikor azt mondhatjuk a számla kiegyenlítődik. A karma segít ebben. Benyújtja a számlát és ki-ki a maga módján fizet. 

Feljegyezte: P. Anita

2022.05.13.

Osho: Arrogancia világa és 

Thot: Józanság c. művei alapján

Kép forrása: https://www.freepik.com/photos/forgiveness'>Forgiveness photo created by jcomp - www.freepik.com

A bejegyzés saját szellemi tulajdon. Annak másolása, hivatalos közlése nem engedélyezett.