Az élet iskolája

Az élet iskolája az, ami megadja számodra az igazi tudás, tanulás lehetőségét. Nincs benne elvárás. Nincs számonkérés. Nem kérdezik tőled meddig tanulsz. A tanulás, önfejlesztés végig kíséri az életedet. Lehet bármilyen iskola vagy oktatási rendszer a tudás halmozati formában csakis önfejlesztéssel érhető el. Nincs benne jó vagy rossz. Nem sürget az idő. Az el nem végzett feladatok visszatérnek egy következő reinkarnációban és folytatod a megkezdett munkát. A munkával kapcsolatban nincsenek elvárások A szabad akaratod alapján döntöd el mikor, hol, mennyit fejleszted magad. Az önfejlesztés egy soha véget nem érő folyamat. A dualitás, a két végletes pólus világában meg kell tapasztalni a végelteket: fent és lent, jó és rossz, fény és árnyék. 

A diszharmónia az, ami kilendít ebből az Isteni, univerzális rend világából. A mai modern társadalom telis-tele van szorongással, feszültséggel és képtelen megadani önmagának a belső csendet, ami befelé figyeléssel érhető el. A belső csend az, ami rámutatna a problémákra, az ego lecsillapításával, akár meditáció, relaxáció eszközein keresztül. 

A depresszió a egyik modernkori leképeződése a belső kiégésnek. A depressziót külső szerekkel kezelik, ami az elnyomáson alapszik. Az elme egy része gátolt állapotba kerül, aminek hatására átbillen egy másik pólusba. Ennek a két végletnek: a mániás és félelemből eredő, szorongásos tünetek, a végeredménye a teljes összeomlás. A kezeletlen páciens gyakran és a legtöbb esetben a drogok által agresszívvá válik és a társadalom a kezeletlen tünetegyüttesnél ítélkezik, bebörtönöz. A perspektívikus látásmód segíthet abban, hogy ne csak az egyik végletet: a mániákus vagy a félelemből eredő  viselkedési mintát fedezzük fel önmagunkon vagy a páciensen. Ennek hiányában a kezelés hatástalan, az ember kifordul önmagából, az elméje megborul. A bipoláris, azaz kétpólusú ember a két véglet között folyamatosan táncol. Tudatállapota felismeretlen formában tovább romlik, ezáltal  társadalom automatikusan eltaszítja magától. A reinkarnációval ez a folyamat újratermelődik, a karmakörök újraíródnak. A végkifejlet vége a jelen korunkban tapasztalható tömeges pszichózis. Ez a folyamat csak a perspektívikus látásmód által tehető nyilttá, felismerhetővé ill. kezelhetővé. Szükség van a dolgok mögé való nézésre, ez a bizonyos látásmód lehetőséget ad az érem mindkét oldalának feltárására. A megismert állapot vezethet végleges megoldáshoz. 

Feljegyezte: P. Anita

Osho: Bipolaritás a duális világban című műve nyomán

2022.05.02.

Kép forrása:https://www.freepik.com/photos/school-background'>School background photo created by freepik - www.freepik.com

Az írás saját szellemi tulajdon. Annak másolása vagy felhasználása nem engedélyezett.